Insekter har en viktig rolle i naturen. Insektsboliger er flere steder blitt en mangelvare, spesielt i bymiljøer. Det kan derfor være lurt at vi mennesker legger til rette for at insekter har steder de kan søke ly, overvintre og utvikle seg.

Hvorfor trenger vi insektshoteller?

Insekter er viktig for pollinering av planter, og bidrar til nedbryting av organiske materialer.

-Bevaring av insekter er avgjørende fordi de har en viktig rolle i økosystemet, ettersom de er med på å opprettholde balansen i naturen og bidrar til en levedyktig matproduksjon, sier Tone D. Bentzen, styreleder i Salten Naturlag.

-Når vi mennesker bryter ned natur i forbindelse med etablering av nye industriområder, boligutvikling, bygging av nye veier o.l. , så reduserer vi samtidig tilgang på naturlige miljøer for dyr og insekter å oppholde seg i. Insektshoteller skaper gjemmesteder og fungerer som kunstige reir for insekter, som for eksempel ville bier og vepps, og hjelper dermed til å bevare og støtte et sårbart insektsliv, fortsetter hun.

Les mer om denne barnehagekonkurransen.

Inviterer barnehagene i Salten til å lage insektshoteller i sitt nærmiljø

- Å lage et insektshotell er en spennende, utforskende og lærerik aktivitet for både store og små. Gjennom aktiviteten kan barna lære om hvordan økosystemet fungerer og viktigheten av å ta vare på levende liv og naturen rundt oss, og hva de konkret kan gjøre for å ta ansvar for å bevare miljøet, sier Carina Rist, prosjektleder i Gjenbruksuka.

I et samarbeid mellom Salten Naturlag og Gjenbruksuka 2024 inviteres alle barnehagene i Salten til å lage sitt eget designede femstjernes insektshotell, for å bevare insektsliv i sitt nærmiljø.

- Dette er en perfekt sommer- og høstaktivitet, fordi da kan hotellet stå klar til bruk før kulden kommer og insektene har noe trygt å trekke inn i for vinteren, fortsetter Rist.

Les mer om Salten Naturlag.