Informasjon om egenberedskap

En motstandsdyktig befolkning er grunnleggende for et godt totalforsvar. Vi må derfor styrke beredskapen på alle nivåer – også hos befolkningen.
I DSBs oppdaterte råd om egenberedskap anbefaler de nå at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.
 

Oppdaterte råd

I fjor høst sendte DSB ut et forslag til oppdaterte råd om egenberedskap på en bred høring, blant annet til alle fagmyndigheter og kommuner. Onsdag 29. mai lanserte DSB de nye egenberedskapsrådene på www.sikkerhverdag.no.

De største endringene er:

  • Anbefalt varighet på egenberedskapen øker fra minst tre dager til en uke
  • Noen temaer er utvidet, som kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser
  • Andre temaer er nye, som felles egenberedskap og psykisk helse i kriser

Konsekvenser av klimaendringer, digital sårbarhet og en forverret sikkerhetspolitiske situasjon danner bakteppet for at rådene nå er revidert og oppdatert.
 

Ny brosjyre

DSB er godt i gang med å utarbeide en ny brosjyre der de samler de oppdaterte rådene. I forbindelse med Egenberedskapsuka vil de distribuere en trykket utgave av brosjyren til alle landets husstander (bokmål, nynorsk og samisk).
Brosjyren blir også oversatt til en rekke språk, som vil være tilgjengelige på nettsiden sikkerhverdag.no i oktober.
 

Egenberedskapsuka 2024

Egenberedskapsuka gjennomføres som vanlig i uke 44 (fra 28. oktober). Hovedmålet i år blir å gjøre flest mulig kjent med – og motivert til å følge – de nye rådene.

På nettsiden www.dsb.no/egenberedskap har DSB samlet mye godt materiell som kan være til nytte. Dette vil bli oppdatert i henhold til de nye rådene, og nytt innhold vil komme til.

DSB vil samtidig takke for den viktige innsatsen kommunene gjør i dette arbeidet. I 2023 gjennomførte tre av fire kommuner aktiviteter i forbindelse med Egenberedskapsuka, og de håper enda flere blir med i år!