Avfallshåndtering av døde fugler i forbindelse med fugleinfluensa 

Mattilsynet gir informasjon rundt håndtering og innsamling av døde fugler i naturen. Du finner denne informasjonen hos Mattilsynet her.
Etter innsamling må fuglene destrueres på godkjent forbrenningsanlegg. 

Døde fugler skal ikke i restavfallet 

For å unngå smittespredning skal IKKE døde fugler legges i restavfallet. Ved avfallsanlegget på Vikan, oppbevares restavfallet i «plast», som andre måker og dyr kan ta hull på, og derigjennom smittes. Dette fremgår også av Mattilsynets hjemmeside.

Håndtering av enkeltfugler

Enkeltfugler kan leveres til et Iris miljøtorg av personen som har funnet denne. Innbyggeren skal melde funnet inn til mattilsynet for registrering av død fugl.

Ved levering av en død fugl til miljøtorget må fuglen være pakket i en tett dobbel plastpose eller -sekk. Denne skal teipes igjen for å sikre at plasten blir helt tett.

Miljøtorgene holder ordinære åpningstider for mottak av enkeltfugler.

Håndtering ved økende antall tilfeller

Dersom influensaen tiltar, og antall døde fugler øker, må kommunene organisere innsamling.

Da anbefaler Iris en løsning hvor døde fugler legges i gule risikobeholdere eller 100-liters risikosekker. Riskobeholderne er med lokk, mens risikosekkene knytes igjen.

Risikosekker og risikobeholdere kan bestilles hos Retura Iris sitt kundesenter på telefon 75 50 75 60 eller via post@returairis.no. Disse kan enten hentes på Vikan, eller de kan leveres av Retura Iris AS.

Risikobeholdere og -sekker med død fugl kan hentes av Retura Iris på oppsamlingspunkt bestemt av den enkelte kommunen, alternativt kan kommunen selv leverer dette til kommunens miljøtorg.

Hva skjer med avfallet?

På miljøtorgene legges sekkene i IBC-beholdere, mens risikobeholdere palleteres, før inntransport til Vikan avfallsplass av Retura Iris. Fra Vikan transporteres avfallet til Senja Avfall for destruering.

Håndtering av døde fugler er utenfor husholdningsgebyret, og kostnader knyttet til kjøp av risikobeholdere, sekker, transport og destruering må dekkes av den enkelte kommune. Retura Iris fakturerer hver enkelt kommune.

Kontaktinformasjon

Dersom vi får en fugleinfluensa i Salten i sommer, er det nødvendig med en god dialog mellom kommunene og Iris, slik at vi får bestilt risikobeholdere og sekker i forhold til behovet, da noe leveringstid kan påregnes.
Iris legger ut informasjon på sine hjemmesider om håndtering av døde fugler i samsvar med informasjonen ovenfor. 

Last ned denne informasjonen som pdf.

Kontaktinformasjon hos Sørfold kommune:
Områdeleder teknisk/næring, Gerd Bente Jakobsen.
E-post: gerd-bente.jakobsen@sorfold.kommune.no
Mobil: 90 50 60 96.

Kontakt IRIS:
E-post: iris@iris-salten.no
Telefon: 75 50 75 50
Åpningstid på telefon:
Hverdager mellom kl.10.00 og 11.00 og mellom kl.13.00 og 14.00