Kommunen skal fastsette forskrifter på følgende områder; elevpermisjoner fra skolen, vedtekter skolefritidsordningen (SFO), skoleregler (tidligere ordensreglement), skolerute og hovedmål ved den enkelte skole. Vedtekter for Skolefritidsordningen ble vedtatt mars 2024 i Kommunestyret og gjelder fra 01.08.2024, denne forskriftsfestes i Lovdata ut ifra vedtatte vedtekter. Skolerute ble vedtatt i januar 2024 etter daværende opplæringslov og er ikke sendt på høring da frist for å melde skoleruten inn til Nordland fylkeskommune og skoleskyss var 1.februar 2024. Opplæringsloven regnes da å ikke ha tilbakevirkende kraft. 

Følgende forslag til forskrifter legges ut på høring med høringsfrist 30.8.2024.:

  1. Forslag lokal forskrift hovedmål, Sørfoldskolene
  2. Forslag lokal forskrift elevpermisjon, Sørfoldskolene
  3. Forslag lokalforskrift skoleregler, Sørfoldskolene

Frist for å sende inn høringssvar er 30. august 2024. Høringer er åpne, og alle kan sende innspill. Merk at uttalelser er offentlige etter offentleglova og blir publisert sammen med øvrige høringsuttalelser. Innspill sendes inn via digitalt skjema, eller skriftlig med referanse til arkivsak 2024/929 til Sørfold kommune, Strandveien 2, 8226 Straumen.

 

Hovedmål

Den nye opplæringsloven krever at kommunen vedtar forskrift om hovedmål for grunnskolene. Hovedmålet på skolene i Sørfold kommune har over mange år vært bokmål. Vi foreslår her at forskriften fastsetter bokmål som hovedmålet på grunnskolene i Sørfold kommune.

Høringsbrev Hovedmål

Forslag lokal forskrift hovedmål

Elevpermisjoner

Permisjoner fra grunnskolen omtales i opplæringsloven §2-2, fjerde ledd. Foresatte kan søke om permisjon fra opplæring, men kommunen skal ivareta at permisjonene er forsvarlig. Forskriftene legger tydelige føringer for når rektor og evt. kontaktlærer kan innvilge permisjon.

Høringsbrev elevpermisjoner

Forslag lokal forskrift elevpermisjoner

Skoleregler

Områdeleder oppvekst og kultur har utarbeidet et forslag om en ny forskrift om skoleregler og skoledemokrati. Det nye navnet “skoleregler” i stedet for “ordensreglement” er i samsvar med begrepet som brukes i ny opplæringslov.

Høringsbrev skoleregler

Forslag lokal forskrift skoleregler