Alle, bortsett fra én person, deltar i aktiviteter organisert av kommunen eller i samarbeid med NAV. Denne imponerende måloppnåelsen plasserer Sørfold kommune på toppen i Norge når det gjelder resultater i og etter introduksjonsprogrammet for flyktninger.

Tydeliggjøring av forventninger

En av nøklene til Sørfolds suksess er tydeliggjøringen av forventninger overfor flyktningene ved ankomst. Kommunen har vært klar og konsis om hva som forventes av nyankomne, noe som har bidratt til å skape en sterk motivasjon og forståelse blant flyktningene om deres rolle og muligheter i det nye samfunnet. Denne tilnærmingen har hjulpet flyktningene med å tilpasse seg raskt og effektivt, og har ført til en høy grad av deltakelse i arbeidsmarkedet og i ulike aktiviteter.

Arbeidsmarkedet og faste jobber

– At fire ukrainske flyktninger har fått fast jobb i løpet av så kort tid, er et tydelig tegn på den vellykkede integreringsstrategien, sier Ermin Krehic, konsulent ved innvandring og integrering i Sørfold. 
– Dette er ikke bare et resultat av flyktningenes egen innsats, men også av kommunens evne til å skape gode forbindelser med lokale arbeidsgivere og tilrettelegge for arbeidsrelaterte aktiviteter. Gjennom samarbeid med NAV har kommunen også sikret at flyktningene får den nødvendige støtten og opplæringen for å lykkes i arbeidsmarkedet, sier en stolt Krehic.

Tilkallingsvikarer og deltakelse i aktiviteter

For de som ikke har fått faste jobber, har kommunen sikret at de får avtaler som tilkallingsvikarer. Dette gir flyktningene muligheten til å tjene penger og skaffe seg verdifull arbeidserfaring, samtidig som de får en fot innenfor arbeidslivet. I tillegg deltar de fleste andre flyktningene i organiserte aktiviteter, enten av kommunen selv eller i samarbeid med NAV. Disse aktivitetene inkluderer opplæring, arbeidspraksis, og andre tiltak som fremmer sosial integrasjon og forberedelse til arbeidsmarkedet.

En modell for andre kommuner

Sørfolds tilnærming til integrering av flyktninger kan tjene som en modell for andre kommuner. Ved å være klare og tydelige om forventningene, tilby omfattende støtte og samarbeide tett med lokale aktører, har Sørfold klart å skape en integreringsprosess som gir resultater. Dette viser at med riktig strategi og dedikasjon, kan man oppnå høy måloppnåelse i integrering av flyktninger, noe som gagner både flyktningene og samfunnet som helhet.