Se egen artikkel fra arrangementet ved Røsvik oppvekstsenter.

Bilder fra arrangementet på Straumen.

Fra klokken 10 på formiddagen var det full rulle med lakserodeo, sykkelløp, lunsj i Lakseparken og vel fortjent premie til alle elever. Alt dette foregikk i regnvær, som bare av og til minket litt i mengde. Men det virket ikke som om det gikk ut over humøret på syklistene – ikke før litt lenger ut på dagen da våte sko og klær lett førte til at det ble litt kjøligere.

Sykling fra parkeringa ved Prix var i to løyper. Ei kort for 1. – 4. trinn og ei litt lenger bort til Myre og retur via Hermannstolveien og rådhuset for 5. – 7. trinn. 
Det var riktignok mange fra mellomtrinnet som hadde valgt den lengste løypa innover Straumvassveien, noe vi må si imponerer i regnværet. Her syklet de til sammen 5 km sammen med ungdomstrinnet.

Skoleelever klare for sykling
Unge syklister klare for innsats gjennom løypa. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)



Skolen hadde organsiert gruppene i passe store puljer, som startet med jevne mellomrom. Gå-gruppa startet først, og kom tilbake i akkurat passe tid. Dette så veldig godt planlagt ut og godt organisert fra skolens side. 

Skolekorpset hadde åpen kafé i Energibanken, noe som nok falt i god smak for de som ville ta en pause fra det våte utenfor, og lakserodeo var kvelden før blitt flyttet innendørs i gamle Prix sitt lagerlokale på baksiden. 

Heges Matopplevelser hadde rigget seg til i grillhytta i Lakseparken, og da serveringa startet, tok det ikke lang tid før det gikk rykter over resten av området at det virkelig smakte godt det som ble servert. Coop Prix Straumen stod og delte ut gratis juice som drikke til maten.

Servering av lakselunsj i Lakseparken
Mat og drikke som ble servert ved grillhuset, smakte fortreffelig - det sa både unge og voksne. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

Etter at Hushovd med følge hadde vært på Garden Party i Røsvik, møtte de Erling Pedersen på Seljeåsneset, hvor det skal være et summit-punkt (høyeste punkt på ei spesiell stigning i løpet). Herfra ble det syklet ned til Elkem hvor følget møtte direktør og andre fra bedriften til en liten prat.

Klokken 12.30 kom hovedgjestene kjørende inn på plassen foran Prix, og på få minutter var det i gang med premieutdeling til alle skoleelever. Det var klassevis utdeling, og hver elev mottok Arctic Race sin drikkeflaske med påført ARN og Sørfold sin samlelogo for årets ritt.

Thor Hushovd deler ut premie til elever
En “high five” og drikkeflaske i premie, var det ingen ting å si på - spesielt når det ble delt ut av en verdensmester på sykkel. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

Så bar det inn til gamle Prix sitt lagerlokale på baksiden, der lakserode var blitt testet i flere timer allerede av skoleelevene. Aktiviteten var sponset av MOWI, som hadde leid inn den motoriserte laksen for dette arrangementet. 

Nå skulle de mer voksne teste seg, og først ut var selvsagt ordfører Kolbjørn Mathisen. Deretter gikk det slag i slag, Thor Hushovd, representanter fra næringslivet, ungdomsskoleelever, og til og med en representant fra politiet ved Fauske politistasjon, var tøff nok til å delta.
Men ingen av disse kunne slå Henriette Martinussen, som helt tydelig hadde taket på dette, og vi aner at det ligger noe hestesport i bunnen her, som gjør at hun visste hvordan laksen skulle temmes. Hele 5 minutter var hennes tid, mot de andre som lå og bikka rett over minuttet.

Premie gikk til:
1. Henriette Martinussen, Straumen skole, 5 min.
2. Erik Setså Borge, Sisomar AS, 63 sek.
     Abbas Jemmo, Straumen skole, 63 sek
     Mahir Abdurraham Ali, Straumen skole, 63 sek

Videre hadde Gøran Olsen og Thor Hushovd begge 61 sekunder som resultat.

Henriette Rubbås vinner av lakserodeo
Ingen hadde sjans mot Henriette Martinussen, som kunne teknikken med å holde seg på lakseryggen. Aner vi at det ligger hestetrening i bunn? (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)



På slutten av programmet stod en post som foregikk ved elveutløpet på rådhussida. Her stod Straumen skole- og ungdomskorps klare, sammen med bl.a. representanter fra Siso Vekst. Ved elva stod det tre gutter fra fiskeklubben, der noen viste hvordan de hadde lært å kaste med fluestang. Dette er en kunst som krever litt trening, men det var imponerende å se på hvordan de svingte lina frem og tilbake før den landa langt ute på elva. 

Etter noe fine låter fra korpset, var det klart for første steg i denne doble avdukinga som først foregikk ved nedgangen til elva hvor et nytt gateskilt var satt opp – laget av Siso Vekst. Thor Hushovd avduket her veinavnet «Champs à få sei», et ordspill koblet mot oppløpet før målgang i verdens største sykkelløp, Tour de France.

 Andre trinn var å offisielt åpne «Triumfbua» nede ved brygga, som er et flott byggverk med tak over for de som ønsker å sitte flott til her nede ved elva, og med bålplass på berget ved siden av.
Snekkerne fra Siso Vekst ble her tatt frem til applaus for en flott jobb som er gjort, og Triumfbua passer nydelig inn her på denne lille pynten ut mot elva. 

Dessverre ble aller siste post på programmet, av værmessige årsaker, avlyst. Helikopteret som skulle frakte gjestene på en rundtur opp mot Rago og Litlverivatssfossen, hadde for dårlige flyforhold til at dette ble gjennomført. Det var kanskje like greit at gruppa fra Arctic Race fikk en liten pustepause i stedet, siden det bare var en times tid igjen til de skulle videre til Fauske og programmet der.

Sørfold kommune er veldig stolte over å ha fått vise frem litt av vårt engasjement for å koble oss på – om ikke verdens største, så kanskje verdens vakreste sykkelritt, som vertskommune i år. Mandag 5. august går rittet innom vår kommune, og vi håper riktig mange vil stille opp og være publikum denne dagen. 

Skulle det være noen som har lyst å delta med ei hjelpende hånd eller to den dagen, er vi også veldig takknemlig for det. 
Du kan melde din interesse via skjema her.

Vi vil også rette en stor takk til alle som var med og bidro med smått og stort 19. juni, uten dere ville det ikke blitt noe arrangement.

Neste gang – 5. august – håper vi på litt bedre vær. Sjansen er større, siden den første var fuktig.
Vi gleder oss da til å ta imot verdenseliten på sykkel, Dag Otto Lauritzen m.fl.