Blå sommerfugl

IA - avtale

 

Inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) gir partene en mulighet til å fortsette å jobbe for et godt arbeidsliv, med høy yrkesdeltagelse og et lavt sykefravær.

Avtalen har tre delmål – reduksjon av sykefravær, økt yrkesdeltagelse for de med redusert funksjonsevne, samt økt reell pensjonsalder. Samtidig blir det et større trykk på forebyggende arbeid.


IA-avtalen er inngått mellom følgende parter:  

  • Arbeidsgiverorganisasjonene NHO, LO, Virke, KS, Spekter og KDD (Kommunal og distriktsdepartementet)  
  • Arbeidstakerorganisasjonene LO, YS, Akademikerne og UNIO  
  • Staten 

Nåværende IA-avtale gjelder frem til og med 2024. 

Formålet med IA-avtalen er å opprettholde en høy aktivitet i arbeidsstyrken ved å hindre at personer av ulike grunner faller ut av – eller aldri kommer seg inn i – arbeidsmarkedet.

Delmål 1: Sykefravær

• Utarbeide aktivitetsmål for sykefraværsarbeidet og sette resultatmål for sykefraværsutviklingen.

Delmål 2: Personer med nedsatt funksjonsevne

  • Sette aktivitetsmål for oppfølgings- og tilretteleggingsarbeidet overfor egne arbeidstakere med nedsatt arbeidsevne, for å hindre frafall fra arbeidslivet.
  • Sette aktivitetsmål for hvordan virksomheten skal åpne for personer som Arbeids- og velferdsetaten har avklart og som har behov for utprøving av sin arbeids- og funksjonsevne i det ordinære arbeidsliv.

Delmål 3: Avgangsalder

• Sette aktivitetsmål for hvordan virksomheten kan stimulere eldre arbeidstakere til å stå lenger i arbeid
• Ha et livsfaseperspektiv som skal inngå som en del av virksomhetens personalpolitikk og i det systematiske forebyggende arbeidet.

Les mer om IA-avtalen - inkluderende arbeidsliv


 

Hva skjer hvis jeg blir sykemeldt?

Sykemelding

Du må ha jobbet en måned for å få rett til sykemelding. 
Rett til sykepenger har varighet i 52 uker.

Folketrygdloven regulerer dette.
 

Fraværsregistrering

Egenmelding innebærer at du som arbeidstaker melder fra om arbeidsuførhet på grunn av sykdom eller skade, uten at du må legge fram en legeerklæring. Mange er usikre på regelverket rundt bruk av egenmelding. Folketrygdloven §§ 8-23 til 8-27 handler om dette. I tillegg har virksomheter som har sluttet seg til avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), en utvidet rett til uttak av egenmeldingsdager.

Du kan bare bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden, det vil si de første seksten kalenderdagene av et sykefravær. Du må ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder for å få rett til å bruke egenmelding. Hvis du har fravær utover tre kalenderdager kan arbeidsgiveren kreve sykmelding.

En arbeidstaker kan normalt bruke inntil fire egenmeldinger à tre kalenderdager (til sammen maksimum 12 dager) i løpet av en 12 måneders periode.

Ansatte i virksomheter som har IA-avtale kan bruke inntil 24 kalenderdager i løpet av en 12 måneders periode. Hver egenmelding kan være på inntil 8 dager, men det er ikke begrensninger på hvor mange egenmeldinger den enkelte kan ha.

Fridager regnes inn i egenmeldingsperioden. Det innebærer at dersom arbeidstakeren blir syk på en mandag, og har fridag den neste dagen, så regnes tirsdagen inn i egenmeldingsperioden.

Fravær registreres i Qmplus (link). Vi jobber fortløpende med å overføre fraværsregistrering til Agresso.